Tradiții

Sărbătorile Pascale

Lumina divină coboară pe pământ, prevestind lumii învierea Domnului Isus Hristos. Paștele e momentul de întregire a familiei. Și la gemănenni pregătirile merg în toi. Gospodarii văruiesc copacii, gospodinele vopsesc ouă, pregătesc bucate, iar mirosul de cozonac este simțit pretutindeni, aroma îmbietoare îndemnându-i pe toți să revină acasă. Să aveți parte de clipe frumoase trăind alături de oamenii dragi, speranța învierii. Hristos a înviat! Paște fericit!

Hramul satului Geamăna – Sfântul GHEORGHE

În fiecare an, la data de 6 mai, în satul Geamăna răsună muzică de sărbătoare. Sfântul Gheorghe și data de 6 mai înseamnă pentru gemăneni zi de sărbătoare – Hramul Satului. Tradițiile oamenilor se învart în jurul câtorva acțiuni: coacerea pâinii și a saraliilor în cuptor, pregătirea bucatelor delicioase, în special a sărmăluțelor, iar seara – petrecerea sărbătorii alături de toți sătenii în centrul satului.

Anul acesta, Gemănenii au trăit momente frumoase de Hramul satului “Sf. Gheorghe, urmărind un concert de zile mari la care au fost implicate toate colectivele care activează la Centrul Cultural Multifuncțional: ansamblurile folclorice “Gemănașii”, “Doină, Doiniță”, “Basarabenii”, fanfara de copii, ansamblurile de dansatori – grupa mică si grupa mare. Surpriza serii – interpreta de muzică populara Mihaela Tabură.

În cadrul sărbătorii a fost felicitat cuplul Bărbuță Efim și Ecaterina cu împlinirea a 50 de ani de la căsătorie. Au fost premiați cu diplome cei mai activi antreprenori, lucrători ai Centrului Multifuncțional și a Primăriei, tinerii din AdB Juniori. Aducem sincere mulțumiri organizatorilor și încă o dată felicitări tuturor sătenilor!!!

Crăciunul în satul Geamăna

7 ianuarie 2022 – CRĂCIUNUL

După slujba Nașterii Mântuitorului oficiată la biserica “Sf.Gheorghe” din comuna Geamăna, ansamblurile folclorice “GEMĂNAȘII” și “DOINĂ, DOINIȚĂ” au venit cu colinde alese ca: “Deschide ușa creștine”, “Steaua sus răsare”, “Iisus bine-ai venit”, “Îngerii din rai”, “Sub fereastră la om bun” și desigur cu un “Mulți ani trăiască” în special pentru Părintele David, care astăzi, 7 ianuarie, de ziua sa de naștere s-a bucurat de aceste cântări și a primit colindătorii cu mare drag și căldură ca de fiecare dată. Desigur, părintele a felicitat toată obștea creștinească și a transmis mesaje de sănătate cu prilejul marii sărbători a Nașterii Domnului Iisus Hristos. Toți s-au învrednicit de daruri, în urma frumoaselor tradiționalelor colinde ce au răsunat în sfântul locaș, prin care se slăvește Nașterea Domnului, mulțumind lui Dumnezeu pentru Darul Lui cel mai de preț adus omenirii, prin întruparea Fiului lui Dumnezeu. Să ne fie de bine cu Sfântul Crăciun!!!